- μυριάποδα
- (myriapoda ή myriopoda). Ομοταξία χερσαίων αρθρόποδων, των οποίων το σώμα αποτελείται από πολλά τμήματα ή μεταμερίδια ίσα μεταξύ τους (ομώνυμη μεταμέρεια), καθένα από τα οποία είναι εφοδιασμένο με ένα ή δύο ζεύγη άκρων, έτσι ώστε κάθε άτομο έχει πολυάριθμα άκρα, όπως δείχνει και το όνομα μυριάποδα. Το κεφάλι φέρει ένα ζεύγος κεραιών, τα στοματικά όργανα είναι μασητικού τύπου και οι οφθαλμοί, που λείπουν μερικές φορές, είναι απλοί. Η αναπνοή γίνεται γενικά μέσω τραχειών. Τα μ. είναι ζώα με χωριστά φύλα κι όλα σχεδόν αναπαράγονται με ωοτοκία· οι προνύμφες που γεννιούνται από αυτά έχουν μικρότερο αριθμό μεταμεριδίων από τα ώριμα άτομα. Τα αρθρόποδα αυτά είναι νυκτόβια και ζουν στο χώμα, στις σπηλιές και στις σκοτεινές διόδους· τρέφονται με έντομα, αράχνες, σκουλήκια, κυρίως όμως με φυτικές ουσίες που βρίσκονται σε αποσύνθεση.
Σύμφωνα με τις νεώτερες ταξινομήσεις, τα μ. υποδιαιρούνται σε τρεις τάξεις: σύμφυλα, παυρόποδα και διπλόποδα. Τα μ. της πρώτης τάξης έχουν μήκος λίγων χιλιοστών, 12 πόδια, δύο μακριές κεραίες και στοματικά όργανα με δύο γνάθους και τέσσερις μασέλες. Τα σύμφυλα υφίστανται έξι αλλαγές για να συμπληρώσουν την ανάπτυξη τους και αργότερα διάφορες άλλες. Όταν οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι ευνοϊκές, τα αρθρόποδα αυτά πολλαπλασιάζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε αν προσβάλουν φυτά μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες ζημιές στη γεωργία. Από τα σύμφυλα αναφέρουμε τη scutigerella immaculata, που ζει στην Ευρώπη. Τα παυρόποδα, μέσου μήκους μόνο 1 - 1,5 χλστ., έχουν κεραίες δισχιδείς με μακριές τρίχες, δύο ομάδες οφθαλμιδίων και εννέα ζεύγη ποδιών· ύστερα από τρεις μόνο μεταβολές φτάνουν στο ώριμο στάδιο. Είναι πολύ ευαίσθητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας και στην υγρασία. Απαντώνται σχεδόν παντού εκτός από τις ερήμους και τα παγωμένα εδάφη· στην Ευρώπη είναι κοινό το γένος pauropus, που περιλαμβάνει πολλά είδη.
Η τρίτη τάξη είναι τα διπλόποδα, δηλαδή οι σαρανταποδαρούσες, που το όνομά τους οφείλεται στην παρουσία - στα μετά το τέταρτο τμήματα - δύο ζευγών ποδιών. Η τάξη αυτή, η σπουδαιότερη από τις δυο προηγούμενες, περιλαμβάνει μ. μήκους 0,5 έως 20 εκ. ο κορμός, ανάλογα με το είδος, περιλαμβάνει από 13 έως 100 περίπου τμήματα· ο εξωσκελετός αποτελείται από μικρά πλακίδια διαποτισμένα με ασβεστίτη και κατά συνέπεια πολύ σκληρά. Στα διάφορα είδη μερικά τμήματα είναι εφοδιασμένα με πόρους που εκκρίνουν μια τοξική ουσία με αποκρουστική οσμή: μερικά μεγάλα τροπικά διπλόποδα μπορούν να εκσφενδονίζουν την ουσία αυτή σε σημαντική απόσταση.
Στις παλιότερες ταξινομήσεις, τα μ. περιλάμβαναν και τα χηλόποδα, τα οποία όμως διαχωρίστηκαν και αποτέλεσαν ιδιαίτερη ομοταξία, υποδιαιρούμενη σε δύο υφομοταξίες. Στα χηλόποδα, χερσαία αρπακτικά νυχτόβια ζώα, ανήκουν οι σκολοπένδρες.
Διπλόποδο του γένους ίουλος, μια κοινή σαρανταποδαρούσα, που ανήκει στη τρίτη τάξη των μυριάποδων.
Τα μυριάποδα σε παλαιότερες ταξινομήσεις περιλάμβαναν και τα χηλόποδα που όμως αργότερα διαχωρίστηκαν αποτελώντας ιδιαίτερη κατηγορία? στη φωτογραφία, χηλόποδο του γένους λιθόβιος
* * *ταζωολ. ομοταξία αρθροπόδων που περιλαμβάνει ζώα με πολλά ζεύγη αρθρωτών ποδιών.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ. πρβλ. αγγλ. myriapoda (< μυρι[ο]-* + πούς)].
Dictionary of Greek. 2013.